Krótka historia wina

Wino to trunek alkoholowy, którego historia sięga czasów Starożytnego Egiptu, ok. 3000 r p.n.e. Wkrótce uprawa winorośli dotarła też go Grecji i Rzymu, a potem dalej, na tereny dzisiejszej Francji, Hiszpanii i Niemiec. W Polsce pojawiło się razem z chrześcijaństwem i prężnie rozwijało się do XIV w. W XVI-XVII stuleciu jednak winiarstwo polskie zaczęło podupadać, wskutek wojen i niesprzyjającego klimatu. Czasy I i II wojny światowej oraz socjalizm nie sprzyjały jego odbudowaniu, które mozolnie próbuje się odrodzić dopiero od niedawna.

Rodzaje win

Wino powstaje w procesie fermentacji winogron, świeżo wyciśniętego soku winogronowego (tzw. moszczu), owoców lub moszczu owocowego. W jego skład wchodzi woda, cukier, aromaty, kwasy organiczne i etanol. To właśnie aromaty i kwasy mają wpływ na specyficzny bukiet zapachowo-smakowy wina. Istnieje kilka kryteriów klasyfikacji win:

  • zawartość cukru
  • wytrawne – to wina o zawartości cukru do 10g/l
  • półwytrawne – 10-30g/l
  • półsłodkie – 30-60g/l
  • słodkie – 60-150g/l
  • bardzo słodkie – powyżej 150 g/l.
  • barwa wina
  • wina czerwone – o różnych odcieniach czerwieni, zależnie od gatunku użytych winogron, od jasnoróżowych do ciemnej, niemal czarnej czerwieni.
  • wina białe – powstają z jasnych odmian winogron, a odcienie wahają się od bardzo jasnych, słomkowych po herbaciane, lekko brązowe.
  • wina różowe.
  • zawartość alkoholu
  • słabe – do 10%
  • średnie – 10-14%
  • mocne- 14-18%
  • wzmocnione – powyżej 18%, np. sherry, porto, malaga
  • bezalkoholowe lub o obniżonej zawartości alkoholu.
  • zawartość dwutlenku węgla
  • wina spokojne
  • wina musujące
  • wina półmusujące.

Wyróżnia się również wina stołowe, deserowe, jakościowe, wermuty (aromatyzowane ziołami) i szampany.

Wina polskie

Największy i najstarszy areał winnic w Polsce znajduje się w województwie lubuskim oraz na dolnym śląsku, coraz więcej pojawia się też ich na podkarpaciu i w małopolsce. Jest w naszym kraju kilkadziesiąt winnic o powierzchni kilkudziesięciu arów do kilku hektarów oraz kilkaset małych winnic. Ocieplający się klimat sprzyja rozwojowi winnic i powiększaniu ich powierzchni. 

Najbardziej znane są winnice Ziemi Lubuskiej, to właśnie tam, w Zielonej Górze odbywa się co roku Winobranie, czyli święto wina. 

W porównaniu z Francją, Portugalią czy Włochami, w Polsce profesja winiarska wciąż raczkuje, winiarze nieustannie próbują dopasować gatunki winogron do danej gleby.

Najczęściej uprawiane klasyczne szczepy winogron to: chardonnay, riesling, pinot gris i sylvaner, a także szczepy mieszane: bianca, muscat odessa, regent, rondo i seyval blanc. Produkuje się u nas wina czerwone i białe, o specyficznym bukiecie i wysokiej jakości.

Czy warto kupować polskie wina?

Wina produkowane w naszym kraju zyskują coraz większą popularność i trafiają w gusta klientów. Ich smak różni się od win z innych zakątków Europy, co czyni je oryginalnymi. Trudno jeszcze znaleźć je na półkach sklepowych w marketach czy delikatesach, łatwiej zakupić je wprost u producenta. Wiele specjalistycznych sklepów winiarskich również zaczyna poszerzać swoją ofertę o wina krajowe. Wina.pl posiada bogaty wybór trunków pochodzących wprost z polskich winnic, które można zakupić nie tylko w celach degustatorskich ale też w ramach nietuzinkowego prezentu.

Unknown source

 

Dodaj komentarz