Obecnie szybki styl życia sprawia, że coraz więcej ludzi chętnie zamawia jedzenie na wynos. Jest to spowodowane brakiem czasu na samodzielne przyrządzanie posiłku. Niektórzy preferują zamówienie jedzenia wraz z dostawą, a niektórzy wchodzą do knajpy i zabierają ze sobą dania na wynos. Bez względu na to w jaki sposób to się odbywa, knajpy/restauracje muszą być zaopatrzone w właściwe pojemniki, w których będzie możliwe wydanie posiłków. Muszą to być pojemniki hermetyczne, by w czasie transportu nic z nich nie wypadło/nie wylało się, ale też powinny być stworzone z artykułów, które utrzymują ciepło potraw. Nikt nie miałby ochoty konsumować zimnego obiadu, a czasem dostawcy muszą objechać dość sporo Klientów, zanim zawitają u progu naszych drzwi. Na szczęście branża gastronomiczna jest przygotowana na owego rodzaju sytuacje i każdy dostawca może zaopatrzyć się w właściwe pojemniki. Można wskazać na takie rozwiązania jak: papiery gastronomiczne, pojemniki na dania ciepłe bądź kartony do pizzy. Poniżej krótkie omówienie:

PAPIERY GASTRONOMICZNE
Można tutaj wskazać na koperty papierowe, papier silikonowy, torebki bądź opakowania PAP w przeróżnych rozmiarach, oznacza to wszystko to, co w co można zapakować poszczególne dania. Są świetne przykładowo do zapiekanek, hot dogów, frytek. Generalnie sprawdzają się zarówno w przypadku żywności suchej, jak i tłustej.

POJEMNIKI NA DANIA CIEPŁE
Są szczególnie polecane do wydawania kompletnych dań obiadowych, takich jak przykładowo mięsa/ryby z ziemniakami i surówkami, makarony czy zapiekanki. Także wszelkiego rodzaju dania z kuchni azjatyckiej, hinduskiej bądź pierogów. Pojemniki takie są na ogół styropianowe, jednorazowe, w stylu box, czyli zamykanego pudełka. Ich zaletą jest to, że dobrze trzymają ciepło, bardzo łatwo jest je układać jeden na drugim, a jest to wygodne w transporcie. Występują w kilku różnych wariantach, nieoddzielone bądź oddzielone – dwudzielne bądź trójdzielne i sprawdzają się do niemalże wszystkich dań.

Dedykowane są także jednorazowe pojemniki na zupy oraz generalnie potrawy płynne. Są one wyższe oraz zakrywa się je specjalnym wciskanym wieczkiem, które zapobiega wylewaniu się cieczy z wewnątrz.

OPAKOWANIA NA PIZZĘ
Pizza to jak wiadomo niezwykle chętnie zamawiane danie na ciepło. Dowóz pizzy odbywa się w płaskich, dopasowanych do rozmiaru pizzy i bardzo komfortowych w transporcie kartonach. Dostawca układając jeden karton na drugim ma możliwość zabrać mnóstwo sztuk pizzy za jednym razem. Dodatkowo na kartonach można wykonać nadruki reklamujące pizzerię.

Unknown source

 

Dodaj komentarz