Cholesterol jest substancją pochodzenia zwierzęcego i można znaleźć ją w takich produktach, jak mięsa, przetwory mleczne czy jajka. Odpowiada ona za prawidłowe działanie naszego całego ciała, jako że bierze udział w przemianie materii w komórkach, a także produkuje pod wpływem słońca witaminę D3. Niemniej wysoki poziom cholesterolu nie jest pożądany przez nas. Jednak kiedy jest on za wysoki?
Normy cholesterolu we krwi
Poniższa tabela prezentuje normy ogólnego cholesterolu we krwi, jaki nie stanowi wysokiego poziomu:
Kompletny poziom cholesterolu | Grupa ryzyka choroby |
< 200 mg/dl | niska, nie istnieje ryzyko powikłań |
200-239 mg/dl | obszar graniczny, należy zadbać o zaniżenie wysokiego poziomu cholesterolu |
240 mg/dl i powyżej | wysoki cholesterol, ponad dwukrotne ryzyko zachorowania na miażdżycę |
Wysoki poziom cholesterolu i sposoby na obniżenie
Leczenie cholesterolu jest możliwe jedynie poprzez dietę oraz ruch fizyczny. Ponieważ jest to problem dotyczący dietetyki, dlatego nie jest możliwe operacyjne usunięcie wysokiego poziomu cholesterolu.
Pierwszym krokiem do zbicia cholesterolu jest zmiana diety. Czerwone, tłuste mięsa zastępujemy mięsem drobiowym oraz rybami, które posiadają duże ilości kwasów omega-3 pozytywnie wpływających na cholesterol. Również porzucenie potraw mięsnych na rzecz warzyw i owoców pozwoli na to, że wysoki poziom cholesterolu przejdzie do historii.
Niemniej nie jest możliwe skuteczne leczenie cholesterolu bez wcześniejszego zapewnienia sobie odpowiedniej ilości ruchu fizycznego. Wysiłek sprawia, że nasze ciało dotlenia się, krew szybciej krąży oraz spalamy tłuszcz. Codzienny bieg albo chociaż spacer jest w stanie sprawić cuda, o ile jest wykonywany konsekwentnie.
Wysoki poziom cholesterolu można również zbijać przy pomocy lecytyny, która posiada właściwości oddzielające lipoproteiny LDL od krwi i wydala je poza ciało.
Leave a Reply