Żeby żyć, człowiek musi jeść. Niestety, nie każdy lubi i potrafi przygotować posiłki sobie, ewentualnie członkom rodziny. Dlatego gastronomia zawsze była potrzebna, obecnie jest potrzebna i będzie zawsze potrzebna. Sprawdziłem to w przeszłości, korzystając z barów i restauracji w czasie, kiedy pracowałem w terenie. Poza tym wiem, że my Polacy lubimy dobrze i smacznie zjeść. Obecnie w dobie pandemii mamy ograniczenia polegające na zamykaniu barów i restauracji na dłuższe okresy.
Dlatego gastronomia zaczęła się przekształcać i dostosowywać do obecnej sytuacji. Część zakładów gastronomicznych, oprócz karmienia klientów na miejscu, jeszcze przed epidemią prowadziła sprzedaż swoich posiłków na wynos. Początkowo była to niewielka sprzedaż, ale szybko zdobywała wśród klientów powodzenie. Oni dostarczali klientom gotowe posiłki do zakładów pracy i do domów. Obecnie klient z powodu ograniczeń epidemiologicznych nie może przyjść do restauracji lub baru spokojnie spożyć posiłek. Dlatego wielkość sprzedaży posiłków na wynos znacząco wzrosła i będzie nadal wzrastała. Zauważyli to ludzie prowadzący firmy franczyzowe. Dlatego powstała franczyza take away, co można to przetłumaczyć jako franczyza na wynos. Twórcę takiej franczyzy nazywamy franczyzodawcą. Taka firma-franczyzodawca ma wizję, jak taka franczyza ma wyglądać, dysponuje odpowiednimi kapitałami i organizuje zaplecze takiej franczyzy. Firmy franczyzodawcy podpisują umowę z osobą lub firmą franczyzobiorcą. W ramach takiej umowy franczyzobiorcy dbają o wizerunek utworzonej przez siebie sieci oraz zapewniają firmom lub osobom- franczyzobiorcom odpowiednie szkolenia. Dla franczyzobiorców jest to dobry pomysł na biznes.
Oczywiście franczyzobiorca musi mieć, jak w każdym biznesie, określony udział własny i chęci, które przełożą się na zaangażowanie w ten biznes. Moim zdaniem jest to dla franczyzobiorcy dobry sposób na życie, niezależny od nagłych zaskakujących zmian w gospodarce. Jakimi posiłkami są zainteresowani Polacy? Polacy coraz bardziej zwracają uwagę zdrowe odżywianie. A zdrowe odżywianie to jadanie zdrowych produktów: przede wszystkim warzyw oraz ryb i innych owoców morza. Dlatego strzałem w dziesiątkę jest obecnie franczyza sushi. Potrawy serwowane w takiej restauracji franczyzowej (lub barze franczyzowym) zawierają oprócz ryb inne owoce morza i warzywa.
Super pomysł, dzięki 🙂
Aleście mi smaka na sushi zrobili… Chyba sobie kupię knajpę 😀
Ale się głodna zrobiłam 🙂 To jest super pomysł na biznes 🙂
Jakie są koszta wystartowania z takim lokalem?