Zielona herbata cechuje się nadzwyczajnymi właściwościami. Picie jej naparu polecane jest z powodu substancji, jakie w sobie mieści jak na przykład mikroelementy i witaminy oraz kofeinę i polifenole. To one sprawiają, iż picie zielonej herbaty prowadzi do detoksykacji, zmniejszenia zwiastunów nadmiernego spożycia trunków wysokoprocentowych a na dodatek prowadzi do usuwania cholesterolu, który jest fundamentalnym elementem sprawczym wielu chorób. Poza tym popijanie naparu z zielonej herbaty wzmacnia szybkość metabolizmu tłuszczy, co świetnie wspiera dietę oczyszczającą. Zielona herbata będzie wywierała potężny wpływ na to jak się czujemy i jak wyglądamy.

Parzenie zielonej herbaty ma ogromne znaczenie dla jej właściwości, smaku, jak również koloru. Nie można zalewać jej wrzątkiem, dlatego że wpływa to na zmianę barwy na mętną żółto-zieloną, a smaku na gorzkawy. Jeżeli czas jej parzenia jest krótki, wówczas zielona herbata ma właściwości pobudzające i działa podobnie jak kawa. Jeśliby czas jej zaparzania wydłużyć do przynajmniej 5 minut, posiądzie cechy odprężające, uspokajające i relaksacyjne. Co więcej ta sama porcja zielonej herbaty może być zaparzana kilka razy, bez utraty jej wartościowych atrybutów. Można także wykorzystać bardziej skoncentrowane formy zielonej herbaty jak choćby kapsułki Bio CLA z ekstraktem z zielonej herbaty.

Zielona herbata sięga swą historią parę tysięcy lat w przeszłość. Już w momencie jej wynalezienia doceniano ją jako fenomenalny napój zdobywajacy popularność ze względu na jej cechy terapeutyczne. Opiewano jej pożądane oddziaływanie na zintensyfikowanie koncentracji, a niektórzy używali jej nawet w charakterze specyfiku na wiele chorób. Obyczaj parzenia zielonej herbaty rozpoczęli Chińczycy. Jej popularność rozpowszechniła się w niedługim czasie pośród Azjatów, przede wszystkim w Japonii, Tajlandii oraz Indiach. Stosunkowo późno trafiła do Europy, około trzysta lat temu, ale mimo szczególnych cech nie zdobyła takiej reputacji, jak czarna herbata, której popijanie jest wyjątkowo lubiane w Europie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, gdzie podaje się ją z mlekiem i pija o ustalonych porach.

Unknown source

 

Leave a reply

 

Your email address will not be published.