Któż obecnie w w trakcie swojego życia choć jeden raz nie spróbował złotego napoju, z białą pianką zwanego piwem? W okresie wakacyjnym znakomicie gasi pragnienie, zaś różnorodność odmian czyni, że wszyscy mogą dobrać rodzaj odpowiedni dla siebie (istnieje szereg piw smakowych, polecanych paniom). Piwo to napój alkoholowy spożywany najczęściej, swoją popularnością zdobył miejsce trzecie, zaraz po herbacie i wodzie.
Piwo oparte jest na bazie fermentacji alkoholowej wody, chmielu oraz słodu, a także specjalnie dobranych drożdży. Słód wykorzystywane do produkowania piwa jest to żyto, pszenica lub jęczmień, jakie zostają poddawane procesowi słodowania.
Pierwsze adnotacje dotyczące wytwarzania piwa odnotowane były 4 tys. lat p.n.e. w Mezopotamii. Piwo miało również ogromne znaczenie w życiu mieszkańców Egiptu, było ono bazowym składnikiem żywienia, które także w formie daru dawane było do grobu zmarłych. Kunszt warzenia piwa na naszym kontynencie zapoczątkowane w zakonach, następnie wyrabiane amatorskimi metodami było codziennie spożywanym trunkiem. Przez sporo czasu traktowano piwo za zdrowsze niż woda. Historia piwa w Polsce sięga już początków jej bytu, gdyż był to trunek najpopularniejszym wśród Słowian.
Współcześnie piwo wytwarzane jest w wielu firmach browarniczych, które wymyślają wyjątkową, tajną recepturę sporządzania. W Polsce możemy spotkać piwa mocne, pełne, lekkie oraz bezalkoholowe – zależnie od zawartości procentów, i odmiany wykorzystanych komponentów. Piwo rozdzielić ze względu na „ale” czyli górnej fermentacji, oraz „lager”- dolnej fermentacji.
W Polsce branża piwowarska niesłychanie błyskawicznie rozwija się, co jest spowodowane ciągłym wzrostem spożycia piwa. Nowoczesne metody produkcji stale poprawiają smak piwa, powodując energiczne przemiany w branży.

 

Podsumowując artykuł piwo jest szalenie popularnym napojem na naszym kontynencie, jednak sławę ma nie tylko u nas lecz również za granicą co potwierdzi filmik poniżej:

Unknown source