Tłuszcze to, obok białek i węglowodanów podstawowy składnik naszej diety. I choć należy dbać o to, by nie było ich w spożywanych pokarmach zbyt wiele, to są one równie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak proteiny i cukry. Jest to bardzo złożona grupa, która obejmuje tłuszcze roślinne i zwierzęce. Pośród nich występują zarówno takie, których spożywanie można uznać śmiało za szkodliwe, jak i takie, które są bardzo pożyteczne. W tej drugiej grupie znaczącym przykładem są kwasy tłuszczowe omega-3.

Tłuszcze omega-3 należą do grupy niezbędnych niensyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Organizm nie jest w stanie ich wytworzyć samodzielnie, stąd konieczne jest ich dostarczanie w pożywieniu. Nie są one zbyt powszechne w spożywanych przez nas pokarmach, stąd często w diecie charakterystycznej dla mieszkańców naszej części Europy występują ich niedobory. Za to ich obfitość występuje w diecie śródziemnomorskiej oraz w diecie Japończyków, którzy spożywają wiele ryb i owoców morza. Należ przy tej okazji zauważyć, że nieprawdziwe są informacje pojawiające się na niektórych stronach internetowych, jakoby oliwa z oliwek zawierała kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera ona wyłącznie kwasy omega-6.

Na szczęście istnieje sporo produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, które pomagają dostarczyć omega-3 do naszej diety. Niestety spożywane są one w Polsce zbyt rzadko. Mało osób wie, że bogatym źródłem kwasów omega-3 jest popularny olej rzepakowy, który według badań naukowych zawiera ich prawie 30%. Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy skorzystać z jego właściwości trzeba spożywać go na zimno, np. jako dodatek do surówek. Smażenie spowoduje utratę korzystnych cech. Najbogatszym źródłem roślinnym kwasów omega-3 jest olej lniany. Jednak jego gorzki smak oraz wysoka cena sprawiają, że może on być raczej stosowany jako suplement niż stały składnik diety.

Najbardziej znanym źródłem NNKT, w tym omega-3 są tłuszcze zawarte w mięsie ryb, zwłaszcza tych określanych mianem tłustych czyli łososia, halibuta, makreli i węgorza. Staraj się więc włączać ryby do swojego jadłospisu przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej częściej. Są one nie tylko doskonałym źródłem omega-3, ale również selenu i wysokowartościowego białka.

Badania naukowe prowadzone nad właściwościami omega-3 wskazują na działanie ochronne przed schorzeniami układu krwionośnego, wzmacniającymi odporność oraz przeciwzapalne. Znane są również doniesienia na temat pozytywnego wpływu kwasów omega-3 na dzieci z autyzmem. Jednym z najciekawszych badań nad omega-3 był eksperyment przeprowadzony w więzieniu nad agresją skazanych. Okazało się, że grupa, która dostawała codziennie suplementację omeega-3 uczestniczyła w zdecydowanie mniejszej liczbie incydentów związanych z agresją i łamaniem dyscypliny więziennej. Jest to chyba jeden z bardziej spektakularnych przykładów wpływu żywności na zachowanie.

Unknown source

 

Leave a reply

 

Your email address will not be published.